Imkerij De Veldbij is gevestigd aan de Noord-Oost zijde van Lelystad. Hier is veel (openbaar) groen aanwezig. Alle volken staan hier en halen de honing tot zo'n 3 kilometer afstand. In een topseizoen kan er 3 maal honing geoogst worden. De oogst van de nazomer wordt niet verkocht, maar teruggevoerd aan de bijen of verwerkt tot mede. Door het gebruik van verschillende rijpingsvaten en het achter elkaar slingeren van verschillende volken, kan er variatie tussen de potten honing ontstaan. Deze variatie komt door verschil in bloemen waar op gevlogen wordt. Tussen verschillende jaren kan daardoor ook variatie in kleur, smaak en kristallisatie optreden. De honing wordt uiteraard koud geslingerd en ook bij het bottelen niet verwarmd. Na het ontzegelen van de honingkamerramen worden de ramen geslingerd en gaat de honing via een dubbele honingzeef rechtstreeks het rijpingsvat in. Na een week wordt de honing gebotteld.

 

Voorjaarshoning

De voorjaarshoning wordt geoogst eind mei of begin juni, afhankelijk van het weer in het voorjaar. Tussen begin en half april worden de honingkamers geplaatst. De bijen vliegen in de periode van half april tot eind mei met name op de volgende bloemen: wilg, zoete kers, Europese vogelkers, appel, peer, pruim en esdoorn. Het glucosegehalte van deze honing is wat hoger waardoor de kristallisatie sneller gaat en ook harder kristalliseert. De honing is lichter van kleur en zachter van smaak dan zomerhoning.

 

Zomerhoning

De zomerhoning wordt half juli geoogst. Dit is direct na de bloei van de linde. De linde is in deze periode de hoofddracht. Voor de lindebloei wordt ook nog op de valse acacia gevlogen, maar de hoeveelheid nectar daarvan is beperkt en wordt voornamelijk door de bijen zelf gebruikt. De zomerhoning kristalliseert langzaam en minder hard dan de voorjaarshoning door een hoger gehalte aan fructose. De honing is donkerder van kleur en wat sterker van smaak.

 

Kristallisatie

Het kristalliseren van honing is een natuurlijk proces. Eventueel kan honing weer vloeibaar gemaakt worden 'au bain marie' op maximaal 40 graden celsius. Warmer mag niet, dan gaan de enzymen in de honing kapot en is het geen honing meer. Maak honing nooit vloeibaar in een magnetron.

Voor de honingproduktie wordt uitgegaan van de standaard voor de biologische imkerij.

 

Bestrijdingsmiddelen en verontreiniging

In de omgeving van de bijenstal is geen gangbare landbouw aanwezig. De kans op de aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen in de honing is daarmee minimaal tot uitgesloten. Er bevinden zich geen drukke wegen in de directe omgeving, waardoor de aanwezigheid van fijnstof in de bloemen die door de bijen bezocht worden ook klein is. In de volken worden alleen middelen tegen varroamijten gebruikt die volgens de standaard voor de biologische imkerij toegestaan zijn. Er wordt geen bijenwas van buiten de eigen imkerij gebruikt om besmetting met bestrijdingsmiddelen of andere vreemde stoffen te voorkomen. Kunstraat wordt van eigen bijenwas gegoten, bij voorkeur van de maagdelijke ontzegelwas. Nieuwe volkjes in de zomer mogen een deel van hun raat volledig zelf bouwen.

 

Recycling en wintervoer

De bijenkasten zijn vrijwel volledig gemaakt van gerecycled of resthout. Alleen voor de koninginnenteelt worden kunststof kastjes gebruikt. Het verzoek is om lege potten weer in te leveren. Na grondige reiniging worden deze weer hergebruikt. Er wordt geen honing uit de broedkamers geoogst. Deze is voor de bijen zelf. Er wordt zoveel mogelijk overwinterd op honing, het tekort wordt aangevuld met bietsuiker. Inmiddels is er biologische bietsuiker verkrijgbaar, daarom wordt vanaf 2021 alleen nog biologisch geteelde bietsuiker bijgevoerd.

 

Biodiversiteit

Biodiversiteit is van levensbelang voor alle levende wezens op aarde. Daarom besteden we hier ook aandacht aan. Naast een flinke hoeveelheid voedsel voor de honingbijen in onze eigen tuin (fruit, een grote zoete kers en esdoorn, voor de opbouw van de volken de vroege bloeiers sneeuwklokje, krokus en een grote kerspruim), zorgen we ook voor verbeteringen voor wilde bijensoorten. Hommels kunnen nestelen in oude muizenholen, op verschillende plekken hangen bijenhotels, er zijn open plekken voor bodemnestelende bijen, stapelmuurtjes en verharding met voegen. Daarnaast worden zoveel mogelijk voor onze bodem geschikte kruidachtigen met een gegarandeerd genetisch inheemse herkomst gezaaid.

 

Energie

De broedstoof voor de koninginnenteelt, de honingslinger en het ontzegelmes gebruiken elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgewerkt middels zonnepanelen. Netto zijn we leverancier van stroom. Het uitsmelten van de was gaat middels een zonnewassmelter. De was smelt op de warmte van de zon.

Honing kan besteld worden via het contactformulier. De potten hebben een inhoud van 450 gram en kosten €6,00 per pot. Geef aan welke soort honing u wenst en hoeveel potten. U ontvangt dan een betaallink. Mocht u het bedrag willen overschrijven, dat kan, maar geef dat op het formulier aan. U ontvangt een bericht wanneer de potten klaar staan in het ophaalpunt tegenover onze voordeur. Lege potten kunnen hier ook achtergelaten worden.

Ophaalpunt honing

Ophaalpunt bestelde honing

KvK nummer: 80700683