Bevruchtingsvolkjes klaar voor transport naar Ameland

 

 

2018

 

Op 29 december 2017 is bij alle volken oxaalzuur verdampt ter behandeling tegen Varroamijten. Op 5 januari 2018 het aantal gevallen mijten geteld. Het aantal gevallen mijten is iets meer dan voorgaande jaar. Is nog niet te zeggen wat de oorzaak is. De besmetting leek afgelopen najaar wat groter, mogelijk doordat de volken afgelopen zomer erg groot waren. In ieder geval is de besmetting nu in de winter niet meer heel hoog.

 

2017

 

Op 16 december 2016 is bij alle volken oxaalzuur verdampt ter behandeling tegen Varroamijten. Op 23 december 2016 het aantal gevallen mijten geteld. Tot mijn verrassing zijn er bij 3 volken met een zuivere Buckfastkoningin van 2016 erg weinig mijten gevallen. Bij deze volken waren er 2 met behoorlijk wat wasmul onder de volken en bij 1 lag er erg weinig wasmul. Spannend nu dus of de 2 volken meer voedsel verbruiken of dat het ene volk erg klein is. Er lijkt in ieder geval een zekere resistentie tegen Varroamijten aanwezig te zijn.

 

​Op 5 april de voorjaarsinspectie gehouden. Alle volken hebben de winter goed doorstaan. Helaas blijkt de teeltmoer van vorig jaar vervangen te zijn door een F1 moer. Deze moer presteert onvoldoende en is nu vervangen door de meestbelovende moer en volk uit 2016 (het volk met weinig wasmul op de bodem en zeer weinig varroamijten bij de winterbehandeling).

 

​Op 30 mei de voorjaarshoning geoogst. Ongeveer 12 tot 15 kg per volk. Ondanks het wat slechte weer, vooral de late vorst, niet echt slecht. Veel fruitbomen stonden ook dit jaar weer tegelijk in bloei en bloembodems zijn bevroren door de late vorst, waardoor ze geen nectar meer leveren.

 

​Dit jaar weer de eerste bevruchtingsronde op Ameland meegedaan. Deze keer de volkjes van nog 2 andere imkers meegenomen. Ingezonden 9 volkjes en 6 koninginnen goed bevrucht mee terug. Het moervolk van deze nieuwe volkjes zet wel speeldoppen aan, maar er worden geen moerdoppen belegd.

 

​Op 7 juli de zomerhoning geslingerd. Gemiddeld 18 kilo per volk kunnen oogsten. Gezien het weer, grote droogte maar wel met 30 mm neerslag vlak voor de lindebloei, een goede oogst. Half juli wordt er nog steeds honing binnengesleept en zijn de volken nog op volle sterkte. De zuivere moeren zitten inmiddels in kleine volkjes om op sterkte te komen voor de winter.

 

​Op 26 juli de pintest uitgevoerd. Na 24 uur is 50% van het broed geruimd van de B25(AVe). Op 2 augustus ca 300 darrenlarven (paarse ogen) gecontroleerd op de aanwezigheid van ingesloten varroamijten. Hierbij 5 volwassen mijten en 2 larven aangetroffen.

 

​Op 18 augustus nog een keer honing geslingerd. Tot mijn verbazing hebben ze gemiddeld nog ca 10 kilo per volk gehaald. In ieder geval genoeg om mede te maken en een deel als wintervoer terug te geven. Het teeltvolk blijkt zich al voor te bereiden op de winter; trekt het broednest naar beneden en de bovenste broedkamer zit al aardig vol met honing voor de winter.

 

​Op 27 september het pleegvolk en teeltvolk een oxaalzuurbehandeling gegeven. Het pleegvolk (F2) blijkt een behoorlijke varroabesmetting te hebben. Het teeltvolk een lichte besmetting.

 

 

2016

 

Alle volken hebben de winter overleefd. Helaas bleken 2 volken met een zuivere moer darrenbroedig en is 1 zuivere moer overleden vroeg in het voorjaar. De voorjaarshoningoogst was niet slecht. Als gevolg van een koude periode maart/april stonden alle fruitbomen tegelijk in bloei, zodat de periode van halen kort was.

Met 12 bevruchtingsvolkjes bij de eerste ronde naar bevruchtingsstation Ameland gegaan. Bij thuiskomst bleken 8 koninginnen bevrucht te zijn.

Helaas is de zomer wat nat uitgevallen, zodat de vliegtijd van de bijen beperkt was. Was er dit jaar voldoende neerslag om de linde goed te laten honingen, was het te nat en/of te koud voor de bijen om uit te vliegen. de honingoogst op de linde was dan ook erg slecht.

In september 2 grote volken en 5 zesramers ingewinterd. In de zesramers zijn 5 jonge moeren uit 2016 ingewinterd. Met een koude november na een zachte oktobermaand zijn de bijen op tijd de winter ingegaan in tegenstelling tot 2015, toen nagenoeg de hele winter bijen actief gebleven zijn.

In 2016 voor het eerst geen mierenzuurbehandeling tegen Varroamijten meer uitgevoerd. De afgelopen jaren ben ik erg veel jonge koninginnen aan deze behandeling kwijtgeraakt. Alle volken wel behandeld met Hive Clean en de grote volken middels de darrenraatmethode. Ook een controle uitgevoerd van het darrenbroed op ingesloten Varroamijten. Er waren weinig ingesloten mijten in het broed aanwezig.

 

 

gallery/wp_20160604_09_31_16_pro
gallery/honingpotten2